Публикувано

5 Отвратителни неща, които се случват, когато не сменяш ножчетата на самобръсначката си.

Кога разбираш, че е време да смениш ножчетата на самобръсначката си? Когато остриетата са твърде затъпени, че да се борят с различното мнение на всеки косъм? Или когато се вгледаш добре и видиш какви нови колонии и форми на живот живеят там вътре?

Пускане на видеото

Да и Да… Но основното правило според експертите е смяна на три до седем ползвания. Това, разбира се, зависи от няколко фактора – ако използваш самобръсначка с едно ножче или бръснеш по-голяма площ – дори се налага по-честа смяна на ножчетата, съветват дерматолозите. И обърни внимание на бръсненето и остриетата. Ако усетиш, че бръсначката не се плъзга гладко по повърхността на кожата и изглежда затъпена, очевидно трябва да я смениш скоро. А ако има ръжда? Това определено е знак, че трябва вече да я изхвърлиш в кофата за боклук.

Наистина разбирам – ножчетата не са никак евтини, а твоето капризно и своенравно окосмение изглежда, че става все по-тъмно и по-обилно. То расте отново и отново и ти се изкушаваш да опиташ да удължиш живота на самобръсначката си колкото е възможно повече. Но, за да сме честни, използвайки самобръсначката дълго време, не е добре нито за бръсненето…нито за здравето. Нека да видим защо:

Твоята самобръсначка се покрива с мръсотия

 

Дългото задържане на старата самобръсначка или ножче води до повече бактерии, мъртви кожни клетки, препарати за бръснене и косми, които живеят там вътре в нея. Всичко това се удвоява, ако бръснача не се изплаква при всяко движение.

Получаваш по-лош резултат

Кой иска да прекарва повече време в банята, бръснейки се? Ти, очевидно, ако си неспособен да се разделиш със старата си самобръсначка. Да използваш старите остриета, наистина отнема повече време и усилия, минавайки отново и отново все на същото място. А да очакваш перфектен резултат е доста несериозно.

Рискуваш да се сдобиеш с нова колекция от порязвания

Затъпените остриета на самобръсначката ти стържат кожата и я порязват на множество места, причинявайки възпаление на околокосмените фоликули и така вероятността да получиш грапава кожа значително нараства, казват дерматолози. В най-добрия случай те са болезнени и досадни за известно време. Но някои последствия могат да бъдат доста сериозни, причинявайки болки и белези, които съм сигурна, че не държиш да понасяш.

По-голяма вероятност да си причиниш сериозно нараняване

Преминаването на бръснача отново и отново на същото място не само увеличава вероятността от кожни раздразнения, но и те кара да увеличиш натиска при всяко движение като по този начин можеш да си нанесеш сериозни порязвания, особено по деликатните зони. Не мисля, че си струва да рискуваш.

Значително се увеличава риска от инфекции

Старото острие и раздразнената кожа са опасна комбинация – това, че не виждаш порязванията по кожата си не означава, че не съществуват. Ако имате повече микроскопични отвори по кожата си и заедно с бактериите по старото острие, рискът от инфекция значително нараства, казват чуждестранни дерматолози. Още повече тези микроранички по кожата увеличават риска от вирусни инфекции като инфекциозни молуски (брадавици) или сърбящи червени обриви.

В заключениe да обобщим – честата смяна на ножчетата, изплакването на бръснача след всяко движение и използването на качествени продукти за лични грижа и хигиена могат да намалят рисковете от нежелани болести и наранявания, да ви спестят време и усилия и да допринесат за перфектното здраве и визия на кожата. 

Facebook
Email

Вашият коментар

Влез в клуба!

Абонирай се за нашия бюлетин, за да си сигурен, че няма да пропуснеш интересните ни статии, игри и промоции.

Този сайт използва "бисквитки" за персонализиране на съдържанието и анализиране на посещенията на сайта. Ако си съгласен, моля потвърди с натискане на бутона "Да, съгласен съм".